De uitspraak van de Raad van State over de beperking van de uitstoot van stikstof eerder dit jaar lijkt weinig gevolgen te hebben voor de woningbouwopgave voor de korte en middellange termijn. Bij slechts een klein deel van de woningbouwprojecten is nog onbekend wat het effect is en onderzoekt een expertteam van de gemeente wat de gevolgen zijn van de uitspraak. Dit staat in een collegebrief aan de gemeenteraad.
Het overgrote deel van de aangevraagde bouwvergunningen in Rotterdam kan verleend worden als het gaat om stikstofuitstoot. De Raad van State oordeelde eind mei van dit jaar dat de Nederlandse aanpak van de hoge stikstofuitstoot op Natura 2000-gebieden onvoldoende is. Deze uitspraak heeft directe gevolgen voor vergunningen voor bouwprojecten, omdat er tijdens de bouw en het gebruik een toename kan zijn van meer uitstoot van stikstof, bijvoorbeeld door bouwverkeer.
Per bouwproject bekijkt de gemeente wat er gedaan kan worden om de hoeveelheid stikstof die er vrijkomt te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van nieuwe bouwmaterieel. Dit zorgt namelijk al direct voor verbeteringen. ''Rotterdam blijft de ontwikkelingen nauw volgen en is in contact met de betrokken ministeries'', aldus de gemeente Rotterdam.
In Nederland zijn ongeveer 160 Natura 2000-gebieden. In de omgeving van de gemeente Rotterdam liggen drie Natura 2000-gebieden waar sprake is van stikstofgevoeligheid. Dit zijn Solleveld & Kapittelduinen (bij Hoek van Holland), Voornes Duin (bij de Maasvlakte) en de Biesbosch.
Stikstofuitspraak weinig gevolgen voor Rotterdam
28 November 2019, 09:09 uur
Bouw & Wonen
